Foto: Hovtramp/Lasse - äntligen varmt!

Bildgalleri

Hästar som har lämnat stallet

Inte bara ett yrke, mer en livs-stil!

Av landets ca 400 prof.travtränare kan få välja häst och hästägare. Elithästarna (stam/prestanda) fördelas på ett fåtal stortränare med 80-200 hästar (!) på träningslistan, och en handfull köpstarka tränare som själva deläger/äger alla hästarna i stallet. "Resten" av hästarna sprids över trav-Sverige.

 

Småtränarnas arbete består oftast i att "trolla" med löptrötta och sönderkörda hästar, eller göra grovjobbet åt stortränarna, som tar över när det är dags...Det gäller att vara optimist och tro på sig själv, för att vaska fram enstaka guldkorn. Många" glömmer" att hästar är djur, ibland trivs hästen med livet (miljöombytet) och den nya tränaren (personkemi.)

 

Framgång föder framgång, och plötsligt vill alla "gamla kompisar" vara med och sola sig i glansen runt hästen och tränaren, alla småtränare som "varit där" väntar tålmodigt på nästa gång och nästa stjärna!

Här kommer ett urval av hästar som stått i träning hos Stall Hoas.

Gemensam nämnare är att de alla haft något att tillföra travsporten.

Stefan Laday

Stefan Laday - kom, sågs och segrade!

 

Stefan Laday v. född -08 e.Lindy Lane US

u.Armbro Privilege US/Balanced Image

 

Hoas "hittade" Tjock-Steffe" som 1,5-åring, trasig (vad annars.) Med tuff stam och stinn blick var det klippt, Hoas köpte och måste raskt leta upp delägare för att finansiera hästköpet. Allt gick sin gilla gång men likt Tjuren Ferdinand föredrog Steffe korkekarna i hagen och begrep inte riktigt vad alla ville under arbetsmomenten. Varför svettas? Till slut närmade sig i allafall start, halleljuja.

 

Gubb-maffian fick en rolig tid hos stall Hoas. Från matglad och ovillig till en vinnare. Tretton (13 ) starter med fem vinster, en andraplats och en tredje blev det 128.500 intravat innan sommaren var slut. Hästägare-Pokalen (eftertraktad buckla) bärgades tämligen bekvämt, ingen vet ännu hur fort Steffe kan springa. Strax efter Nyår blev valacken såld till fastlandet. Det ska bli otroligt spännande att följa hans utveckling, vi håller tummarna och önskar Lycka Till!

Picture Ås

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Picture Ås tog ut sin välförtjänta pension år 2009

Hingst född: 1997  e.S.J`s Photo u.Nilema Way/Mack lobell

Uppfödare: Blädingeås/ACL Stuteri

(Goya Magnusson & Ann-Christine Lorentzon)

Ägare: Stall Poncho

125 starter  25-23-15 totalt insprunget: 2.855,057:-

Rekord: 1.11,3 (Avelsvärderad 2007)

 

Picture kom,sågs och segrade!

Sällan har en häst gjort så många glada samtidigt!

Uppfödare, hästar, hästskötare, tränare, publik, spelare, ja till och med stallkatten och hundarna har haft roligt med Picture Ås hos Stall Hoas mellan 2005-27/8-2009.

 

Picture bor numera på ett naturskönt beläget stuteri i Finland

...vakar över ca 70 ston och har stora strövområden, vilket måste vara livets efterrätt för en hingst! Som de flesta känner till anlände Picture Ås till Hoas stall i rejält skadat skick, efter en hård och välbetald unghästsäsong hos Jim Frick, i tuffast tänkbara motstånd!

 

Som 3-åring (år 2000) blev Picture 2:a i korta E3-revanschen, strax efter Seth Bowl, men före Act Evenn (IT)

Som 4-åring (år 2001) deltog han i Svenskt Travderbys uttagningslopp, där han blev 2:a efter Seth Bowl.

2004 blev Picture 3:a i Jämtlands Stora Pris, efter Victory Tilly och Ebbes Arnie L.J. samt 3:a i Walter Lundbergs Memorial, efter Half Moon och Lukas Farming.

 

I Jan-Åke Hoas träning utmärkte sig Picture Ås rejält, segrar radades upp efter omständig renovering med Hoas rehab-koncept, träning och massor av livskvalitet (kompisar och individuell skötsel.)

Närkontakten med två och fyrbenta fick hormonerna att slå ut i full blom och hingsten tilläts känna sig som den kung han var - och fortfarande är! Hoas förmåga att "normalisera" allvarliga skador efter varje start-tillfälle  tände Pictures kamplust ordentligt, hingsten upplevde sig aldrig någonsin slagen på förhand.

 

Tävlandet och framför allt resandet till andra travbanor och stall lockade fram "värstingen" i hingsten, som krävde att få gå på bakbenen och härja vilt i utbyte mot segrar. Åtskilliga funktionärer som ryckt upp boxdörren i gäststallarna har backat när Picture morrat dovt och slickat öronen bakåt. Sex segrar i svit, två banrekord och tre fantastiska lagerkransar på rad, nominerad och vinnare av utmärkelser på Sundbyholms Travbana - flera år i rad.

 

Då Picture Ås valdes till Månadens häst visade han upp sig naken, dansade på två ben i vinnarcirkeln på hemmabanan, med en svettig Hoas... hängande längst ut i grimskaftet. Intervjun blev därför extremt kort. Kanal 75 spelade in en Picture trudilutt som visades i TV:s Dagens Rätt och Travronden skrev en helsida om gaffelbandsexperten Hoas.

 

Vinster och Kransar...

Gävle Stora Pris (2006)

Bengt Ivarssons Minne (2006)

American Trot (2006) är samtliga prestigefyllda segrar som Picture Ås erövrat som äldre hingst, förutom tävlandet i V75 Guld och Örebro International. Vinst i American Trot bjöd på starkaste motstånd i form av exempelvis hästar som Makhtoub Jet och Brunton Tilly.

 

2007 (10 år gammal) blev Picture Ås 2:a i Bergslagsloppet, som vanns av en Scarlets Aino i absolut Elitloppsform.

2008  (som 11-åring) deltog Picture Ås i American Trot (titelförsvarare) och blev 3:a efter formtoppade Harmonic Silvio och Robis Ingo.

 

Picture Ås klippbok visar att många spelare, publik och journalister har följt framfarten på travbanorna. land och rike runt.

Picture Ås "dansade sin sommar" 2009 och fick sin välförtjänta kulmage. Han vräkte i sig havre och grönt gräs under en nertrappningsperiod, innan han tog båten till det finska stuteriet.

 

När första kullen efter Picture Ås tittat fram vet vi - om det fötts någon liten vass kopia med platta öron och öppen mun, som kan försvara Pictures färger i minst 11 år...Tomrummet efter Picture blev stort och avskedet tårfyllt, utom för hingsten som äntligen fick träffa mängder med vackra, villiga ston - redan första dagen på stuteriet fick han sitt efterlängtade skjut! Att stona gnäggade på finska brydda han sig inte om, han gjorde som han alltid gjort, skaffade sig respekt!

 

Tre utvalda Hoas år i Pictures karriär:

2008 13 starter 2-3-1 insprunget:242.000:- Rekord:13,8k/11,3ak

2007 16 starter 2-5-1 insprunget:258.250:- Rekord:13,7k/12,0ak

2006 16 starter 8-1-3 insprunget:617.600:- Rekord:13,8k/11,3ak

 

Tack Picture för alla fantastiska stunder du bjöd på, syns snart igen...

 

 

 

 

Go on Pale

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Go on Pale 

valack född: 2001

e:Pale Amber u:Go on Fighting/ABC Freight

är en ren "Hoas produkt" ända ut i hovspetsarna.

Bilder finns på "Palle" sen hästen var en tvärhand hög - och från de mest skilda och udda tillfällen. Ägd och tränad av Jan-Åke Hoas sedan han lämnade sin mamma, kördes in och grundtränades efter alla Hoas-konstens regler. Det flyktiga beteendet hos bevarades, och det mesta av träning har lekts fram, utan tvång.

 

Familjens "egen Palle" har firat midsommar och julafton år efter år, och haft semester lite som det passat hans psyke och lust för träning.

Premielopp och kvalificeringslopp fixades inte helt utan besvär men Palle mognade i takt med sin utbildning. Fram till sin sista start i Hoas regi 13/7-2007 på Romme-travet som 3:a med Tony Wallin i sulkyn - har Palle varit en självklar familjemedlem, alltså - inte ens till salu.

Ingen kunde varit stoltare än familjen Hoas när Palle blev Månadens Häst på Sundbyholm 2007 och fick pris vid Sundbyholms Travgala 2006 och dessutom hann Palle hämta 16 (sexton) vinster, 4 andraplatser och 6 tredjeplatser = 875.000:- insprunget i Hoas ägo, träning och regi.

 

På grund av olyckliga omständigheter - som de flesta i travsporten känner till har hästen "flyttat" till Lähdekorpi...Thats`it, resten kommer vid ett väl valt tillfälle, i rätt forum.

Cliff Clamber

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Cliff Clamber, kom sågs och segrade!

Stor och reslig valack född 1997

e.Peace on Earth-Jean Proborn/Delvin Cosmos)

med hingstutstrålning och mycket hög i rang. En bestämd "vaktmästare" många år i Hoas stall och hagar. Åtskilliga hag-kamrater har gömt sig bakom farbror Cliffs breda rumpa för skydd.

 

Cliff klampade in i stallet en trist novemberdag 2003, och stannade fram till pensionering, då han fortfarande hade mycket kvar att ge och övergick till dressyr hos en duktig ryttare...Ett löfte till hästen som travtränare Hoas höll. Inför ett rikstotolopp (V75) lovade Hoas i vittnens närvaro - Om du vinner idag Cliff, ska du få stanna hos oss ända tills du går i pension. Självklart vann han!

 

Hur började det då? Cliff kostade några tusenlappar och kom som många andra i skadat skick till Hoas-stallet. Efter en tids rehab-träning var det dags för ett provlopp på bana, som istället blev en Lunch-Dubbelstart. Ett planerat harmoniskt och snällt lopp, ända tills Cliff tog tömmarna i egna händer och vann! Det skulle bli 33 lopp i Hoas regi (7-3-2) under de närmaste tre åren, och ca 150.000 insprunget (totalt 339.000:-) Det finns många hästar, men få med så utpräglad integritet och gott självförtroende.

Jasper Lane

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Jasper Lane tysk valack född 2001

e.Lindy Lane u.Jalna/Diamond Way,

 

kom till Stall Hoas i sällskap med Kobold, efter att ha tävlat många år i Tyskland för Marion Jauss (Tysklands främsta kvinnliga amatörkusk.) Som skadad och borta från travtävling i nästan tre hela år, hade Jasper tillbringat sin mesta tid i hage. Vid köpet av Kobold ville svenska säljaren att Jasper Lane skulle ingå i prispaketet, då skadorna blivit för svåra för dem att åtgärda.

 

Då priset översteg budget fick Hoas sambo kliva in och betala Jasper Lane, som hon redan från första stund fäst sig vid. En lång och minutiös kamp mot skadorna tog sin början. Efter Hoas rehab och övrigas omsorg kvalade Jasper Lane i juni 2010, och startade sedan 27 gånger i Hoas regi. V75 vinst trillade in på Solvalla mars 2011, men hästen deltog även i större sammanhang, som 3:a i försök och 2:a i Final Midsommarloppet Lindesberg 2011, och insprunget 432.550:- under Hoas träningsperiod. Stall Hoas "saknar" Jasper Lane och önskar honom Lycka Till i sin "nya regi."

 

Palmer Zonett

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Palmer Zonett


valack född 1998 e.Lindys Crown u.Vria de Vie (FR)

...stannade bara en kortare tid i Hoas träning, men var i princip startklar när han flyttades "hastigt och lustigt"  till Hans Adielsson. Palmer ströks hos Hoas p.g.a slagsmål i hagen precis före flytt.

 

Valacken var rejält tilltufsad när han kom till Hoas, efter många hårda lopp och fick hjälp att åtgärda sina "värsta" skador. Som många andra hästar med mycket pengar på kontot, var blicken slocknad
och hans största intresse var absolut inte snabbjobb, eller ens mat. Efter kortare tid i stallet stod han där och bankade när havrekärran skramlade, precis som resten av hästarna. Med utvalda kompisar blev Palmer social och bevakade ivrigt sin plats i flocken. Såg riktigt fin ut i vagn (efter behandling och´konvalescent-träning) och var på god väg mot vinterns meeting, där hans styrka hade passat bra...

 

Palmer blev snabbt en häst som fick "lite mer" av uppmärksamhet och socialt umgänge, han följde gärna med på hundpromenader i mörkret, hoppade i diken med yngsta stalltjejen och visade på alla
sätt att han uppskattade tillvaron. En ärrad krigare som önskas allt gott av oss som lärt känna honom!

Man kan gott säja att vi saknar honom..

Advocate Hall

Advocate Hall US


född 2003 e.Striking Sahbra u. Armbro Nancy

 

Hästen kom till Sverige i ett paketköp signerat "stortränare."
Hästens första tid i det nya landet är ett stort frågetecken för de som har facit. Efter kringelkrokar på travstigen har hästen rättat till sig i ny regi, och får förhoppningsvis den uppmärksamhet alla hästar har rätt till. Enda smolket i bägaren är hur felaktigt "press och media" beskrev delar av Advokatens barndom, efter en nylig vinst som vi givetvis gratulerar till! Citat: Hästen anlände till nuvarande tränare utan att vara inkörd !?

 

En sanning med modifikation! Den lilla hingsten såg inte mycket ut för världen när han kom till stall Hoas från det tidigare storstallet - hungrig, oskodd och tovigt luggsliten, och i stort sett ohanterad. Advokaten (går att läsa om i Hoas arkiv) kördes in efter alla konstens regler, länge och väl, inte helt problemfritt och på dubbel tid mot normalt. Till hjälp fanns äldre, rutinerad personal med massor av tålamod och åtskilliga lopp i bagaget.

 

I slutskedet av utbildningen klampade hästen smärtfritt omkring var som helst och vände på en fem-öring. Massor av "jobb" finns i Hovtramps bildarkiv, så nog vart han inkörd alltid! Efter mängder av nedlagt arbete (sådd) var det dags att skörda (sikta på kval.)
Ägarna rekommenderades att kastrera Advokaten och fick också ta del av seriösa förslag om kommande matchning. Men det ville man inte lyssna på, istället byttes tränare, som började med att kastrera hästen.

 

Vad som hände senare - går bara att gissa, men senare tränare "hittade" hästen på lösdrift och har gjort ett "bra jobb."
Vad som inte stämmer, är att hästen inte var ordentligt inkörd - är det något Hoas är känd för - så är det bra bas och grund och fina "munnar" på hästarna i träning, resten har någon annan "tränare" ställt till med...

Pär Arnie

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.


Pär Arnie

valack född år 2000 e.Super Arnie och u. tuffa stoet Lepi Not.

Anlände till stall Hoas i "miserabelt" skick, konstaterades snabbt vara felopererad, vilket i Hoas regi åtgärdades med en ny operation av rätt skada, rehabilitering och omständlig konvalescent-träning, så småningom -  blev det även dags för start och fyra vinster!
Pär Arnie behövde som individ mycket stimulans, gillade att reta gallfeber påsin hästskötare (som ändrade inställning då han började vinna lopp.) I Hoas regi får hästarna vara sig själv - på gott och ont. Vilket ibland kan göra hästskötare gråhåriga. "Pärra" trivdes, busade med utvalda kompisar, och fick den grundtrygghet som behövs i lopp.

 

Vägen till vinsterna var inte spikrak, efter gediget arbete med ihängande skador fick han äntligen lämna "rökrutan" efter operation, för att jobba ihop med fyrbenta kompisar. I detta fall har vi råd att "skryta lite extra" med Hoas anatomikunskaper och skötarens envetna arbete, trots platta fötter och många blåmärken. Pärra gillade allt som ställde honom i rampljuset, bland annat drog han folk till julottan vid Romfartuna kyrka, med facklor på vagnen klockan 5 på morgonen! En uppgift som han skötte med bravur och dubbel morgonhavre. Mat var Pärras största intresse. När han rekommenderades rundsmörjning och vila efter väl utfört arbete lämnade han istället Hoas träning - oktober 2006.

 

18 starter på kontot i Hoas regi, 4-2-3 och rekord 14,2ak. Inte vilka vinster som helst, valacken växte (inte bara på bredden) "älskade" sin skötare och respekterade motvilligt sin tränare. Dunderklumpen blev en svan! Var speciella Pärra finns idag, vet bara närmaste
kretsen. Förhoppningsvis är han hobbyhäst och klampar omkring med en glad amatör i vagnen, det är han värd!

Shellstone.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Shellstone

född 1999 e.Pine Chip(US) - u.Global Attraction/Zoot Suit

 

...var ordentligt sliten och behövde åtskilligt med tid och beprövade Hoas-koncept för att kunna återvända till travlivet. En ganska komplicerad herre, inte minst humörmässigt. Med många alternativa tränings och behandlingsmetoder infann sig till slut trygghet och elaka filmer i bakhuvudet på Shellstone bleknade, till slut.

 

Utvecklades positivt i takt med återvunnen hälsa och kvalade den 24/5-05. "Hann" göra ett 10-tal starter i Hoas regi, med bästa placering som 2:a och snabbaste tid (travades som 6:a) från spår10/1.640 -1.13,5a) inte fy skam efter den typen av "skador."

 

13/3-06 travade Shellstone 15,4ak från 8:espår, och flyttades därefter raskt till Kari Lähdekorpi. Vi följer med spänning Shellstones eventuella utveckling på annat håll och önskar Shellstones ägare Kjell&Sten Lycka till!

Jojo Orly

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Jojo Orly

född 1999 e.Spotlight Lobell u.Orly Broline/Ideal du Gazeau

kom till stall Hoas i fint skick från Lisa Österlund, som flyttade till Texas!

Travade mellan 9/3 2005 och 9/11 2005 in ca 80.000:- i Hoas träning.

 

TVÅ vinster, två 2:or och nytt rekord 1.12,5ak (!)

Trivdes uppenbarligen med livet på Nortuna, och flyttades efter bra prestationer och försäljning till Lähdekorpi, självklart finns det smärtgränser för "bra bud" i hästvärlden. Jojo var en rejäl häst, fartfylld av naturen, med många hyss och egna idéer. Testade gärna gränser, mest på bus och fick specialutformad hantering för att inte driva skötaren till vansinne. Eller som gurun Klaus Ferdinand Hempflinghttp://www.hempfling.com/ sa när vi frågade honom om vissa små tidsödande detaljer i Jojos vardag - He´s just fooling around, and he like it!

Whistler(DE)

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Whistler (DE)
hingst född 2001

e.Muscles Yankee (US) u.Winter Park/Florida Pro
Ägare: Veijo Heiskanen och Juri Turja, Velvet Stable

 

...kom till Stall Hoas då tidigare tränare gått "bet" på att laga hingsten.

Ännu en högrest, vacker individ av broilerkaraktär (forcerad uppfödning) vilket alltid straffar sig, längre fram i livet. Stod mest och hängde alldeles tyst vid ankomst till Hoas-stallet, men innan en månad passerat blev han  "kung i baren" i sin jättebox i lugna logen med en kyrkas takhöjd.

 

Rehabiliteringen gick fort framåt, och även om det inte gick att återställa det som var förstört, lyckades Hoas "fixa till" det som var stört ...
Whistler tog snart gården i besittning och med tilltagande hälsa och mindre ont i sin stora, slitna kropp och de fyra benen, blev han snabbt en slagskämpe! Hoas envisa (finska) hästskötare lade tillsammans med tränaren ner massor av extra tid på Whistlers träning och mentala uppbyggnad, man fann varandra.


...en skötsel och träning som formade och stärkte, men sen behövs det förstås tid för att återvända till travbanan också, fysik och psyke bestämmer tillsammans. Om tid är detsamma som pengar, blir börsen oftast tom. Whistler tränades igång med lopp, eftersom tiden var knappt tilltagen. 14/3 2006 knölade han sig runt som 3:a på 1.17,5a/2140 och dessutom från 4:e spår. Whistler hann starta 3 ggr i Hoas träning, och rävade åt sig ca 10.000:- Sista start 15/5-06 fick tränaren akut njursten och lånekusken pinnade runt hypersnabbt, men fick aldrig fritt spelrum. Flyttade direkt efter den starten, eftersom ägarna ville träna "hårdare" och "fortare."
Whistler lämnar (förutom trasiga staket) ett stort tomrum, brutna löften och många frågor efter sig. Vi följer honom ändå med spänning och hoppas få se hans högresta huvud i främre träffen, då vet vi att han mår bra!

 

Screen Play

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Screen Play
...kom, sågs och segrade!

Hingst född 1996 e.J.R.Broline och Silent Era (US)
Nerbräckt och i eländigt skick med dålig prognos, sattes hingsten extremt snabbt i tävlingsmässigt skick. Med gemensamma krafter (tränare och personal) påbörjades en minst sagt omständlig renovering.
Rullstol byttes snabbt mot kryckor, som så småningom "bara" blev stödhjul.

 

Screen Play blev snabbt en familjemedlem och skaffade sig många förmåner på hästarnas "dagis." Med boxen fylld av leksaker och Lill-Hoas i ett hörn började han varje ny dag med att blicka ut över sitt "revir" gäspa och kolla in flocken. En stentuff men rättvis hingst, med många extrakrav på sin sociala samvaro. Tränarens egen "passhäst" men även personalen, Lill-Hoas och ponnyn Herculez hade stor betydelse för Screenplays allmäntillstånd. Dagens högtidsstund, att stå på gången och gäspa, med pågående massage och mulen i Lill-Hoas hårlockar.

 

Med trivsel infann sig en hormonell svallvåg och Screenplay blev hingst på riktigt. Betäckte allt som kom i hans väg. Är skulden till att Svenne Lindbloms staty är "hopklistrad" efter Screenplays våldtäkt. Cyklar och Zigenartanter! (efter 2:an i Ego Boys Minne, Rättvik) jagade han en stor kjol och svängande rumpa med skötaren efter sig i ett grimskaft...

 

Hingsten startade i Hoas träning mellan 20/12-04 och 13/11-05 ca 20ggr. TRE vinster och TRE andraplatser, ca 100.000:- insprunget.
En häst som vid hastig flytt lämnade så stort tomrum efter sig att personalen föll i chock med orden - från idag är han död.
Flyttades "närmare" ägarna, men har sedan dess bytt adress några gånger och vi hoppas verkligen att denna extremt personliga häst avtackas med att få gå och strosa på ägarens gård när "karriären" är över, DET har han verkligen förtjänat..

Starfruit

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Starfruit

sto född 2005

e.Yankee Mustang u.Jamaica Bowl/Super Pleasure

kom till stall Hoas som unghäst och blev snabbt och snyggt "Årets 2-åring" på Eskilstunas Travgala.

 

Vinst i uttagning till Svensk Uppfödningslöpning på Solvalla med lånkeusk och gode vännen Tony Wallin i sulkyn, men dessvärre inträffade en incident i sista sväng i Finalen på Jägersro. Utan den hade kanske framtiden sett annorlunda ut, men det får vi dessvärre aldrig veta.

 

Gjorde ett 20-tal starter i Hoas regi och sprang in 134.000:- under en kortare period. En "stenhård" märr som var både intelligent och arbetsvillig, med ett för unga hästar mycket speciellt psyke. Lämnade tomrum efter sig.

 

Eaglecot "Kotten"Stall Hoas Galoppör

En "utböling" en katt bland hermelinerna, fullblod i travhagen!

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Pressklipp Travronden

 

Hoas fattar galoppen

Eaglecott tränas av Bendik Bö och rids i loppet av Per-Anders Gråberg. Hästen har hittills tagit fem segrar och tjänat 183.700 kronor.

Publicerad 2 september 2008 09:54 Travronden

 

Fullblodet Eaglecott "Kotten" fux valack född 2007 e.Eagle Day u.My Valentine Card US anlände till stall Hoas med "ruttna hovar" genom en hästägare med travhäst i stallet. Kotten blev en upplevelse för hela Stall Hoas inklusive travhästar, ponnyn Herculez som fick agera hästvakt och övriga som mer eller mindre fick "återfall" i galoppvärlden.

 

Efter månaders klampande i gummistövlar för häst och hage (grönt gräs yyiiihaa!) fullbordades verket med diciplinerad rullmatteträning, eftersom ingen "satt kvar"när Kotten kvastade iväg. Backe upp, backe ner, snabbt och långt, kort och explosivt, underlaget (gummi) gjorde sin verkan för hovarna, som "läkte ut" och kunde användas till att springa på igen. Efter fullbordat rehab-verk stod Kotten på gången som vilken gammal travare som helst, men gå i hage med varmbloden, nänä...

 

Stall Hoas dress på Täby galopp väckte naturligtvis frågor, och resultatet lät inte heller vänta på sig. Tre segrar under kort tid, och en 2:a med världens bästa jockey i sadeln (Frankie Dettori) låneryttare från sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoums stall i Dubai, på besök på Täby Galopp och bekant med tränare Bendik Bö (och Hovtramps fotograf.) En upplevelse i hästväg. 40 starter totalt 6-3-3.

Rick Hills Classic

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.


Rick Hills Classic
valack född 2000

eTres Solide L. - u.Fact/Ideal du Gazeau FR
"Ricken" hann starta ett 10-tal gånger och sänka rekordet rejält (1.14,1ak) i Hoas regi, innan han blev såld för "stora pengar" efter att ha löpt gediget i både rikstotosammanhang och vanliga lopp. Efter försäljning flyttade Ricken till Timo Nurmos och Jorma Kontio, där han tyvärr inte löpt upp till varken sin styrka eller kapacitet. Visst agerade han lite "speciellt" i vissa avseenden, men det har man väl rätt att göra när man vinner lopp, eller hur?
Ett trivselkrav som togs hänsyn till i stall Hoas, där mat och husrum serverades efter önskemål och av favorit-skötare, som i bästa cowboystil lärde honom "ta det lugnt" och spara krutet till slutet. I detta avseende var gammal äldst, Knutte och Ricken hade gemensamma intressen...
Det blev mycket tomt under kork-eken (valackens favoritplats.)

Pazoot A.E.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Pazoot A.E. återvände efter lång tid i Hoas träning hem till "ägaren."
Mellan september 2003 och december 2004 startade Pazooten 33 gånger i Hoas regi, travade in 224.300 kronor i tuffa gäng. Resultat 3 vinster, 4 st. 2:or och 7 st. 3:or ingår. Rekordet sänkt flera gånger. Månadens Häst-täcket på Sundbyholm inhämtades på höstkanten, som en välförtjänt överraskning. Pazooten gjorde nästan allt rätt och var en mycket trevlig bekantskap. Kan hästar prata, så är han en av dem som kan berätta hur han mår.

 

Valacken blev snabbt stallets maskot, tog "stor plats" och receptet var enkelt. Massor av god mat, frisk luft, fysiskt underhåll och psykisk stimulans. Alla saknade hans stora huvud som slängde hit och dit i väntan på havrekärrans skrammel och de dova gnäggningarna när han rusade in i boxen för att kolla
krubban efter sina tävlingsutflykter...

Ann Arifant

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Ann Arifant

sto född 1999

e.And Arifant u. Intelligence Adel/Supergill US


Välstammade, duktiga Ann Arifant såldes till Jahnslunda Stuteri och exporterades senare till Danmark. Borde kunna lämna välskapta avkommor.

 

Mellan den 21/11 2003 och 3/11 2004 startade Ann Arifant 20 gånger i Hoas regi, och travade in 330.000 kronor, fördelat på 2 st 1:or, 3 st 2:or och 2 st 3:or, plus flera övriga prisplaceringar och nya rekord, V75 och Rikstotosegrar.

 

Ann "Elegant" Arifant var en mycket speciell häst med hög rang i hästvärlden och krävde kunglig uppvaktning av de tvåbenta, individuell hantering, eget tränings-schema och speciell matsedel.
Flytten väckte stor uppståndelse i märrhagen, helt plötsligt saknades "chefen" och flocken kunde inte fatta riktigt vad som hänt.
Stoet lämnade tomrum efter sig, både i stallet och i vagn och vi är många som önskar henne Lycka Till och är nyfiken på hennes avkommor...

Rex R.S.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.


Rex R.S.

född 1990 lämnade Jonna&Janne efter en lysande comeback på äldre dar.
Den stickelhåriga (brunspräckliga) valacken e.Tibur (FR) och stoet Plumona R.S. (som tävlat i internationell konkurrens) fick avsluta
sin travkarriär som krävande familjemedlem innan han blev "ridhäst."

 

Efter en tunn period hos Stig H Johansson anlände "Rexen" till Stall Hoas, med vidöppen mun och bakåtstrukna öron. Redan ett halvår senare var han en självklar kung, som gillade att promenera i skogen (helst i koppel) och få massor av uppmärksamhet! Bortsett från några enstaka "återfall" skötte han sig exemplariskt i sulky, med sadel och när han drog pulkan i djup snö
(där tränaren och lilla Hoas J:r satt!)

 

Åt Rexen dög bara det bästa...
Tränaren fick spika ihop en öppen jättebox mitt i stallet, där han kunde hålla koll på det mesta. Mängdträning, sadelarbete och "rätt" förebyggande vård och skötsel fick honom att ladda om batterierna, och efter att ha blivit betraktad som "utfyllnad" ett antal gånger av Guidens tipsexperter, avslutade han sin karriär med att vinna lopp på Solvalla, till dunderodds.

 

Som tack för en lärorik och trevlig tid, blev Rexen utlånad som gårdshäst i Skåne,där han tillsammans med en envis, liten shettiskompis håller värdfamiljen i arbete.

 

Livs: 110 starter (9-10-9) Rek 1.14,6ak 1.16,6aL Prissumma: 601.950:-

 

Bergakungen

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Bergakungen

Gregor Santana (DE)

Gregor Santana DE

född 1996 e.Diamond Way och Bergyll/Cheeta

 

Importerades av välkänd tränare (hästhandlare) till Sverige 2001, med tyskt rek. 1.14,1ak 31 starter (6-3-3) där tyska Derby-kvalen förmodligen blev början till slutet? Kom till Stall Hoas med nerverna utanpå och dåliga erfarenheter från travbanan.

 

En underbar bekantskap och individ

som hade varit trevligt att lära känna som unghäst.

Hög kapacitet, vägvinnande trav och högrest, läckert utseende.
Det finns många orsaker till att tävlingshästar strejkar, och de flesta av Gregors åkommor visade sig glasklart under en kort Hoas-period. Varken specialkost, rehab-träning, veterinär eller alternativ behandling kunde återställa de skador som åsamkats hästen.

 

Hans förkärlek till unga flickor (ofarliga!) belönades med att han blev ridhäst hos en häst-kunnig familj, där han på sina långa ben kunde ta en språngmarch när det passade, tillsammans med andra hästar och sin nya "ägare" (ung flicka med massor av tid) för pyssel, vård och skön avkoppling.  Livs: 31 starter (6-3-3)

Marquis Vixi (DK)

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Marquis Vixi (DK)

född 1985

e.Opal H  u.Carmen Vixi (DK) / Fine Shot

81 starter, resultat 18-5-4

 

En stolt fader, går i pensionärshagen på Gotland efter väl uträttat arbete.

Mycket speciell individ som gick bäst i loppen när skötare och tränare krusade för honom. Lika bortskämd som en unge, tog sig många friheter men bjöd ofta till i lopp och levde länge på sin "vinnarskalle."

 

Marquisen var häftig att titta på när det vankades start, fuxigt mörkbrun med bläs och vita sockor. När något inte passade "Kejsaren av Portugallien" visade han det med både hovar och tänder, utan att egentligen mena något illa. Som gammal hingst ville han gärna ha distans till andra hästar och gillade inte heller stänk.  Tog därför stor plats på travbanan, speciellt i voltstart och från trånga spår.

 

Efter ett antal provlopp på Solvalla i monté (som äldre hingst) blev det plötsligt roligare att umgås med andra hästar, men ryttarna i närheten såg inte så förtjusta ut när Marquisen brölade ut sin glädje över att få vara med. Efter pensioneringen fick han tråkigt, och saknade förmodligen pulsen på travbanan?

 

Dressyr och hoppning i all ära, men när tjejerna i hagen intill bjöd över så...staket och eltråd forcerades med god marginal, och på den vägen är det! Svensk Travsport kallar det för tjyvbetäckning och okänd fader, men vi på landet kallar det för naturliga behov. I en naturlig hästvärld väljer hingsten själv, semin - vilket larv...

 

Och förresten, det var väl inget märkvärdigt blod som flöt i Ina Scot, Legolas och många av de andra megastjärnorna...

Masterson Ås

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Masterson Ås

född 1994

e.Mack Lobell  u. Beloved Lobell/Speedy Crown

 

Sällan har någon häst fått så mycket av allting, på så kort tid!

Efter vila och uppfräschning struttade "Monsterson" enkelt med i sina jobb.
Som klar stallfavorit tillbringade han de flesta timmar utanför boxen, glufsade i sig bananer och krävde ständig uppmärksamhet.

 

Stenhård i psyket, bestämd och orubblig, men ändå social och tillgiven.
En lite udda kombination som kan göra vilken tränare (och ägare) som helst galen. Monsterson föredrog sadeljobb och sprang mycket enkelt, dubbelt så långt och fort som alla andra, och dessutom frivilligt.

 

Livet på hemma-travbanan var en rolig lek, på riktigt hade han inte den minsta lust att försvara sig eller bjuda till. Typisk Mack-Lobellare?
eller ska vi skylla på taskig barndom? Monsterson exporterades till solen 2003 och hans nya familj (på Malta) förstod honom mycket bättre, och skördade nästan omgående vinst och ett rekord på Marsa Racetrack.
Livs: 64 starter (7-6-5) 1.15,5ak

Kuta Käll

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Kuta Käll

född 1990

e.Larabello u.Hicka Käll

Rekord 1.13,4ak

Komplexfylld individ, nervigt fartlysten men med vägvinnande trav. Tränades från början av amatör men hamnade i proffsträning av och till för att få hjälp med balansering och utrustning. Trampade snett i ett lopp på Lindesberg inför välfylld publik, som favorit på guld-V5, bröt benet och kunde inte räddas till livet. En trist upplevelse, svårt att komma över.

Jojo Käll

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Jojo Käll

född 1989

E.Excel Hanover  u.Mistress Coach

78 starter (8-3-12) 247.700:- 1.14,3ak 1.18,9L

(montérekord från provstart på Solvalla hade lätt raderat ut resten...)

 

Vilken häst! Med nerverna utanpå men en hel del innanför pannbenet!

Från att ha varit knappt reglerbar på travbanan, konstant vägrat att gå in i vinnarcirkeln eller stanna upp efter mål, med vissa risker för utbrytning i sista sväng utvecklades Jojo Käll till en trygg familjemedlem som klarade allt - utom trånga startspår, höga röster och bråkiga människor.

 

Med dressyrträning lossnade nervknutarna, med montéträning på Solvalla fungerade närheten till andra hästar bättre och mot slutet av karriären klarade han även stänk och skrålande högtalare. Närheten i montélopp (millimetrar) upplevs olika, vissa hästar blir peppade, andra halvt ihjälskrämda. Att Jojo Käll hade en "taskig barndom" bakom sig är helt klart, men sista åren tog han för sig rejält och reparerade delar av sin otrygghet och kunde starta både i volt och bilstart.

 

Stall Hoas inköp, blev på sätt och vis en bra skola med facit i hand. Inte nog med att Jojo ansågs som psykopat av omvärlden (tipstidningar och slipsnissar) Janne kallades ibland självmordskandidat när Jojo fick någon av sina berömda snurrar på travbanan. Många skador till trots inkasserade han sina segrar och pengar, sista sommaren fick han följa med till Gotland på "bete" som tack, och visste då inte att det var enkel biljett.

Saknad med stort S.

Escape Sund.

Escape Sund

född 1987

E.Messerschmitt u.Zapita Pride

104 starter (15-18-8) 1.13,4k 1.14,6ak 904.975:- exp. till Tyskland.

 

Escape Sund kom som en frisk fläkt till stallet och mötte i loppen alltid de bästa som fanns att uppbringa, Zoogin, Copiad och övriga samtida i Guld. Rund, matglad och rastlös, en klasshäst!

 

Fick en skön period med mycket uppmärksamhet hos stall Hoas, långa promenader i snöre och behandlad som den ärrade krigare han var. Blev exporterad direkt efter V-75 start i Guldbjörken på Solänget, där han minst spelad (var det 999?) gjorde ett kanonlopp och inkom 4:a med Hoas.

 

Ägaren (samlar på Sveriges bästa hästar, oftast hos stortränare) var lycklig och blev av med ett "problem." Diskuterade nya hästar till stallet, och på den vägen är det... Historiska Ögonblick - från 1995 visades i Trav-TV under V75 3/3-2012, först kom Zoogin, sen kom Copiad....och strax efter kom Hoas och Escape Sund!

 

Nothing Compares

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Nothing Compares

valack född 1989

E.Speedy Min u.B.M.Major/Carlisle

Resultat: 119 starter (14 vinster) 360.000:- rek.1.15,6ak exp.till Tyskland.

Hoas egen uppfödning och träning. En kantig, typisk valack med egen vilja som bäddade för många segrar, men också sega strider med husse! Gillade mat och kompisar, levde på humör och dagsform, förmodligen exp. (bortsett från bra pengar) p.g.a. sin ovilja att underordna sig? En härlig tjurskalle med ett riktigt kliv, som fortsatte att trivas med livet i Tyskland, och skickat snälla uppfödarpengar till Janne Hoas.

Five Hornline

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

 

Five Hornline

Född 1989 e.Texas u.Ming Green-Green Speed US

59 stater (8-5-5) 219.720:- 1.15,9m 1.16,5ak exp.till Danmark.

En typisk Texashäst! Lite sur, rädd, flyktig och mycket humörbetonad. Fick många snälla jobb för att växa i psyket, kompisar utvalda med omsorg, kanin i boxen och mycket utevistelse. Litade "bara" på Janne, men gillade att bli ompysslad och ville gärna ha stöd och tröst när det var dags för tävling. Hovar sköra som papper krönta med ett hjärta av guld! Segrarna plockades efter mycket prop-läsning, med hänsyn till spår, väder-stänk och resor. Älskade semester på lugna Gotland.

Cole Wange

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Cole Wange

Född 1990 e.Coleman Lobell u.Lyn Prophet/The Prophet

105 st. (13-14-13) 452.000:- 1.14,4ak exp. till Schweiz.

Passade perfekt in i Janne Hoas träningsfilosofi!

Kom, sågs och segrade. Ett av de svettigaste loppen som tränare upplevdes från stallbacken, när Örjan Kilström (lånekusk) körde ett milt sagt offensivt lopp, dundrade på i tredjespår och pulveriserade motståndet. Hästen försvann direkt efter loppet (såld!) och lämnade ett stort tomrum efter sig. En häst med mycket nerver och många behov, i början av sin karriär och på topp i dagsform vid rekordet.

Barber Shop

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Barber Shop

född 1987

Hingst e. Snack Bar u.Bijou d´Utah

80 starter (5-16-12) 533.100:- 1.13,2ak (vilket rekord på den tiden!)

Mäktig, stor och långbent, tävlade i flera år hos Hoas, som äldre hingst extremt löpglad med långa formtoppar! Humöret hölls uppe med ridträning, montétävlande, god mat och mycket pyssel.

 

Barber Shop beskylldes ofta av tipsnissar för att vara en avläggare i lopp. Gamla skavanker gjorde sig ibland  påminda och hingsten visste när det var dags att stanna upp. Vid snabbjobb med sadel och i montétävlingar kvastade han iväg för kung och fosterland, och fick efter avslutat tävlande ett bra liv som pensionär och sällskapshäst. 

Baron Special

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Baron Special

Född 1984 e.Mustard u.Cindy Freight

134 starter (26-15-12) 831.000:- exp. till Malta 1994.

Ståtlig, välskapt hingst som gav många glada stunder i vinnarcirkeln. Fanns med på V5-kupongen, den dagen Janne Hoas tog en femling på Visbytravet. Baronen följde med kompisen Shatter Road till Malta, gjorde många starter för de nya ägarna och levde som bortskämd hingst år 2000 på storfräsaren och byggherren Nigels gård som avelshingst (!) med sto och föl nära sig, gullegris var rätta ordet!

Shatter Road

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Shatter Road

Född 1987 e.Shatter Way u.Bella Spike

107 starter (29-7-11) exp. till Malta 1994, där han satte banrekord på Marsa Racetrack, blev Årets Häst (Horse of the Year) och levde nära "familjen" i många år.

En av de första hästarna i Jannes eget stall, en slitvarg av guds nåde!

 

Blev som många andra "tjock på pengar" och exporterades som en av de första till Malta, där han så sent som år 2000 trivdes och fick mycket uppmärksamhet. Täta telefonsamtalmellan Hoas ochMalta löste balansering, fodring och skoning, vilket gav 24 vinster och 11 raka! Vilket i sin tur upphöjde Maltafamiljen till halvproffs. Att dricka öl med familjen och bli ompysslad av far och tre söner passade Shatter Road perfekt! (Travreportage från Malta, Hästsport nr 4-02)