Träningsanläggning

Travsport har funnits på Gotland sedan 1860-talet, men inte på nuvarande plats. "Skrubbs" travbana byggdes 1948 och ligger 2 km öster om Visby, utmed länsväg 143, mot Roma.

 

Visbytravet drivs som ett företag, men är egentligen en ideell förening, som äger ett antal stallar på stallbacken, övriga stall är privatägda.

Skrubbs tävlar ca 15-16 travdagar mellan april och september. Gotlandslöpningen i juli drar mest publik och har högst prissumma.

 

Stall Hoas tävlar naturligtvis inte bara på Skrubbs, utan runtom i landet där lämpliga lopp för hästarna finns. Avstånd mellan Visby och Solvalla (från Nynäshamn) är 7mil, Eskilstuna 13 mil och Visby-Kalmar (båt via Oskarshamn) 8 mil. Alltså, bara lite vatten emellan, men desto lugnare och avspändare tillvaro för hästarna, när de är "hemma" på ön igen under sommarens travsäsong.

 

Välkommen till Jan-Åke Hoas hemsida, där vi berättar om stallet och vår träningsverksamhet. I videorutan nedan berättar Jan-Åke Hoas själv om sin träningsfilosofi, ett klipp från trav-TV som aldrig blir inaktuellt...

Hoas stall på Skrubbs travbana
Hoas stall på Skrubbs travbana
Stall Hoas
Stall Hoas

Stall Hoas har eget privat stall på Skrubbs stallbacke, med egna tillhörande hagar och har i början av sommaren 2012 bytt upp sig till ett större stall, med fler boxar och ändå flera hagar, belägna en bit ifrån travbanan där hästarna kan få känna sig som just hästar...

 

 

Rakbanan 1000m lång är belägen "en bit upp i skogen" och ytterligare en rakbana (ca 5km lång) finns på "andra sidan vägen" för de hästar som vill ha omväxling och lite annat underlag under hovarna...

Visby Travbanas omkrets mäter 1000m, själva upploppet är 156m långt (jmf. med Solvalla 196m) och underlaget är krävande för ovana hästar och bygger upp en rejäl bas och grund. Frisk havsluft och kalkrika marker ger (med rätt hästhållning) hållbara hästar, som generellt drabbas betydligt mindre än fastlandshästarna av infektioner och halsproblem. Skrubbs travbana erbjuder också det lugn och den harmoni som både unga ochäldre hästar så väl behöver, för att uppskatta travlivets alltmer stressade omvärld.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Zorra - tränarens (och stallets) eminenta råttfångare.

Zorra (efter Zorro, han med svart mantel...) låg övergiven i en snödriva och pep, en sen mörk och kall vinterkväll 1993, efter att ha ramlat ner från höskullen där mamma vildkatten gömt sina ungar. Travtränare Hoas stod och njöt av den kalla, mörka kvällen, efter att ha lastat av hästen och packat upp reslådan (det sista kanske var en överdrift...)

 

Det eländiga pipet gick inte att undvika, och hur länge Zorra legat i snödrivan vet man inte. Hjärtat slog svagt och den lilla kattungen var lika stel som en pappersdocka. Hoas stoppade raskt kattungen innanför sina varma kläder och det tog inte lång stund innan den uppvärmda ungens hungriga pip stegrades. Sockervatten och (när Apoteket öppnade nästa dag) mjölkersättning i docknappflaska, har format denna vackra katt.

 

Som från den dagen bara har en mamma, travtränare Hoas.

Stall Hoas har egen buss för hästtransporter. Hästarna har gott om utrymme och åker komfortabelt mellan travbanorna. Reser under uppsikt från förarhytten och med bra luftkonditionering. Säker transport.

 

Skrittmaskin (walker) en longeringsvolt och rullmatta finns på travbanan. Slingor och stigar löper runt hela travbaneområdet, syrerik havsluft finns för den som vill ta sig en ridtur på stranden, en tidig morgon innan de tvåbenta vaknat. Nedlagda järnvägsspår erbjuder mjuk ridträning eller fartigt travunderlag, bara att välja.

 

 

Stall Hoas har eget solarium och professionell rehabutrustning. Lång erfarenhet och spetskompetens formar rehab-hästar, eliminerar risken för skador och underhåller travhästarnas fysiska behov. Vilket naturligtvis också stimulerar det psykiska välbefinnandet, vem har inte haft träningsvärk, mjölksyra eller små  blessyrer från träning och sportutövande? Travhästar kan jämställas med Elit-idrottsmän, likvärdiga behov finns av både fysiskt och psykiskt underhåll. Att upptäcka och stilla behoven, är en del av travtränarens dagliga sysselsättning.

Hoas träning och rehabkoncept

I stallet trängs unga och gamla hästar, skadade och friskaindivider (listan kan göras lång på hästar som tävlat framgångsrikt efter Hoas rehabilitering.) Men - man kan bara laga det som är stört, inte det som är förstört...

 

Hästar som Hoas kört in efter eget bas och grundkoncept har visat hög hållbarhet fysiskt och psykiskt. Hoas kallas skämtsamt "gaffelbandsexperten" och sambon Jonna omnämns ofta som laserkvinnan, och visst är det åtskilliga hästar som slutat halta i deras träning och vård.

 

Stall Hoas har en helhetssyn på häst där livskvalitet ingår.

Rutiner som även omfattar personal. Hästar är inget vanligt "9-5 jobb" utan lika mycket en livsstil. Stall Hoas gör det svåra enkelt!

 

Du kan närsomhelst kontakta oss för ytterligare information!

Jan-Åke Hoas mobil: 0736-339 666 begin_of_the_skype_highlighting              0736-339 666      end_of_the_skype_highlighting

begin_of_the_skype_highlighting  

 mail:     jahoas@hotmail.com